Welkom in de prachtige wereld van bieten landbouw, waar de teelt van deze geweldige groente tot bloei komt! Bietenteelt is een boeiend proces dat in verschillende stappen plaatsvindt, van het voorbereiden van de bodem tot het oogsten van de volgroeide bieten. Hier is een overzicht van het tijdsverloop van de teelt van bieten.
Vanaf ongeveer half maart zaaien telers de rode biet uit. Afhankelijk van het weer komen na een week of twee de eerste groene blaadjes tevoorschijn. Wist je dat je die ook prima kunt eten?
Na een week of vier ontstaan de eerste bietenknollen. Bieten groeien in alle soorten en maten, maar ze smaken allemaal even lekker.
Het begin van de oogst wordt ingeluid! Tot en met oktober rooien telers de bieten.
Sommige bieten worden direct verwerkt, andere worden bewaard. Als we telers bieten koel en donker opslaan, kunnen we ze lang bewaren, en bijna het hele jaar van de Nederlandse biet genieten. Daarom staan bietjes ook bekend als typische wintergroenten. Tussen mei en juli zijn er geen Nederlandse bieten verkrijgbaar. Dan komen de bieten in de winkel uit Spanje.