-->

De rode biet is een duurzame keuze

Duurzame helden

Rode bieten zijn niet zomaar een gewone groente – ze zijn duurzame helden! De milieuvriendelijke teelt en de positieve impact op de bodem maken ze tot een groene keuze. Geniet van de smaakvolle en voedzame eigenschappen van bieten, terwijl je tegelijkertijd een positieve impact hebt op het milieu.

Bieten zijn klimaatbestendig

Het wordt warmer, droger, natter en de zeespiegel stijgt. De toenemende klimaatverandering heeft een flinke impact op gewassen in de open teelt. Terwijl gevoelige gewassen als bijvoorbeeld bloemkool en broccoli kwetsbaar worden, biedt de rode biet een veerkrachtig alternatief. Dankzij het geschikte Nederlandse klimaat en de bestendigheid tegen verwachte veranderingen, is de rode biet een betrouwbare keuze die helpt bij klimaatadaptatie.

Biologisch zorgt voor gezonde bodem

Een groot deel van de rode bieten die in Nederland geteeld worden, zijn biologisch geteeld. Door biologisch te telen wordt er bijgedragen aan een gezonde bodem. Hoe? Door een uitgebreide vruchtwisseling te hanteren. De gewassen helpen elkaar dan om gezond te blijven. Alle voeding die ze nodig hebben, krijgen ze uit de grond – enkel aangevuld met wat dierlijke mest. Sommige gewassen voorzien de bodem van veel goede stoffen, en andere gewassen vragen juist veel van de grond. De balans vinden is de basis voor een gezonde bodem en dus een lekkere biet. Biologische bietjes worden maar eens in de zes jaar op hetzelfde stukje land geteeld. Na een jaartje rode bieten en een oogst in de natte herfst is de grond bijvoorbeeld toe aan wat rustgewassen. Net zoals bij ons mensen is rust, ruimte en afwisseling heel belangrijk.

Bieten groeien lokaal

De rode biet is een oer-Hollandse groente, die al sinds de 16e eeuw in ons land wordt verbouwd. Als ze geoogst zijn, kunnen de knollen lang bewaard worden. Zo kunnen we bijna het hele jaar rond van Nederlandse bietjes genieten. Bieten worden duurzaam geteeld, in onze eigen polders. Hierdoor hoeven ze maar weinig voedselkilometers af te leggen voordat ze op ons bord belanden.