Rode bieten zijn ontzettend veelzijdig. Je kunt ze onder andere vers, voorgekookt, uit pot of uit blik kopen. Verse bieten kun je koken, klaarmaken in de oven of zelfs rauw eten. Voorgekookte bietjes lenen zich perfect voor salades, stamppotten of soepen. Of je nu gaat voor geroosterde bieten, frisse salades, hartige soepen of creatieve sappen, bieten bieden eindeloze mogelijkheden in de keuken. Experimenteer met verschillende bereidingswijzen en combinaties om te ontdekken wat het beste bij jouw smaak en voorkeur past.
Rauw: Verse rode bieten bewaar je het best in de koelkast. Daar zijn ze twee weken lang houdbaar. Rauwe bieten kun je ook prima invriezen. Voor het invriezen blancheer je ze kort.
Vacuüm verpakt: Vacuüm verpakte bieten kun je het best op een donkere, droge en koele plaats bewaren, bijvoorbeeld in de koelkast of in de voorraadkamer. Kijk voor de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Eenmaal geopend gekoeld bewaren (max. 7°C) en binnen 48 uur gebruiken.
Koelvers: Deze bieten bewaar je in de koelkast bij max. 7°C. Kijk voor de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Eenmaal geopend gekoeld bewaren (max. 7°C) en binnen 48 uur gebruiken.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Voorgesneden bieten worden slap, beschimmelen en verspreiden een zure geur. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Wist je dat je bieten rauw kunt eten? Voeg ze geraspt toe aan salades voor een knapperige textuur en een vleugje zoetheid.
Kook bieten in water (in hun schil, die kun je daarna gemakkelijk afpellen) tot ze zacht zijn en gebruik ze vervolgens in verschillende gerechten. Voeg gekookte bieten toe aan stoofschotels, soepen, stoofpotten of pureer ze tot een zijdezachte bietensaus. De mogelijkheden zijn eindeloos!
Verander bieten in heerlijk zoete en karamelachtige lekkernijen door ze te roosteren. Schil de bieten, snijd ze in blokjes of partjes en rooster ze in de oven met een beetje olijfolie, zout en peper. Het resultaat is een smaakvol bijgerecht of een heerlijke toevoeging aan salades.
Stomen is een gezonde en eenvoudige manier om bieten te bereiden. Schil de bieten en snijd ze in blokjes. Plaats ze in een stoommandje boven kokend water en stoom ze tot ze zacht zijn. Gestoomde bieten behouden hun voedingsstoffen en hebben een delicate textuur.
Bieten en aardappelen zijn een match made in heaven. Bieten doen het dan ook heel goed in de stamppot of een klassieke puree, maar ook als je de aardappelen achterwege laat kan je een heerlijke puree maken van bieten.
Bieten doen het heel goed in de soep. Ze geven je soep een prachtige kleur, én hij wordt extra voedzaam. Je kan gaan voor de klassieker Borsjtsj of voor een ander alternatief. Je kan bieten helemaal glad pureren of ze in stukjes laten. Opties alom!
Bieten zijn heerlijk in salades. Rauwe bieten kan je raspen of in dunne plakjes snijden, maar gekookte bieten werken ook heel goed. Voeg bieten toe aan jouw favoriete salade, extra lekker, extra voedzaam, extra kleurrijk!
Bietenchips zijn heel makkelijk te maken en een gezond alternatief van gewone chips! Je kan ze ook toevoegen aan salades voor een crunchy touch.
Heb je iets te veel bieten? Bieten lenen zich uitstekend voor inmaken. Zoetzuur ingelegde bietjes zijn heerlijk voor op brood of in salade. In de pot zijn ze zeker 3 maanden houdbaar.
Pers rauwe bieten in een sapcentrifuge of blender en geniet van een verfrissend en voedzaam bietenjuice. Combineer bieten met andere groenten en fruit naar keuze – zoals wortelen, appels of gember – voor een smaakvolle twist.