Bieten tarte tatin door Esteé Strooker
Dit heerlijke recept ontwikkelde Estée voor Bar Bietstro.
Ingrediënten
Compote van sjalot en grove mosterd
- 2 sjalot, gepeld en gesnipperd
- 1 vel nori zeewier
- 1 el grove mosterd
- 30 g roomboter
- 10 g rietsuiker
- ½ el venkelzaadjes
- peper en zout
Karamel voor tarte tatin
- 100 g suiker
- 50 g boter
- 50 ml bietensap
- 2 takjes tijm
- 20 ml frambozenazijn
- peper en zout
Bieten tarte tatin
- 3 bieten, gekookt
- 4 vierkantjes bladerdeeg
- 1 ei, losgeklopt
- 100 ml crème fraiche
- 2 takjes dragon
- 1 duimdikte bosje bieslook
extra nodig:
- 1 pan met dikke bodem en ijzeren handvat
- 1 kwastje
- 1 satéprikker
- deegroller
Bereiding
Compote van sjalot en grove mosterd
Verwarm boter in een hapjespan en bak sjalotten met venkelzaadjes, suiker, zout en peper tot ze goudbruin zijn, ongeveer 3 minuten. In een keukenmachine, maal nori tot grof poeder (zorg ervoor dat er geen mottenballenzakje bij zit). Meng dit noripoeder met mosterd bij de gebakken sjalotten. Bewaar de compote apart voor gebruik.
Karamel voor tarte tatin
In een pan met een dikke bodem, maak je karamel in drie stappen. Voeg de suiker geleidelijk toe aan de pan en laat het smelten tot het goudbruin karamelliseert. Tijdens dit proces hoef je niet te roeren, maar zwenk de pan af en toe. Voeg telkens een deel suiker toe en herhaal dit totdat alle suiker is opgelost in de bruine karamel. Ris de blaadjes van de takjes tijm en voeg ze toe aan de karamel. Blus het geheel af met bietensap en frambozenazijn. Voeg ook de boter toe en laat het mengsel doorkoken tot het een dikke siroopachtige consistentie heeft bereikt.
Bieten tarte tatin
Begin met het snijden van de gekookte bieten in helften en vervolgens in parten. Neem een pan met een dikke bodem en bedek deze met de karamel. Leg de bietenparten dakpansgewijs in een cirkel op de karamel, zorg ervoor dat de hele bodem bedekt is. Verdeel de zeewiercompote gelijkmatig over de bieten. Rol het bladerdeeg uit tot een grote plak en prik er met een vork gaatjes in. Plaats een bord van dezelfde grootte als de pan op het bladerdeeg en snijd het bladerdeeg uit met een mesje. Leg de plak bladerdeeg over de pan en druk het voorzichtig naar beneden, vergelijkbaar met iemand onder de dekens leggen. Bestrijk het bladerdeeg met eigeel, gebruik hiervoor een kwastje of keukenpapier.
Verwarm de oven voor op 175 graden en bak de tarte tatin gedurende 20-30 minuten, maar houd in de gaten of het bladerdeeg mooi bruin en gaar wordt, aangezien de exacte tijd afhangt van je oven. Na het bakken, laat de tarte tatin 5 minuten afkoelen. Indien nodig, snijd voorzichtig de randen los. Draai de pan om op een snijplank en haal de tarte tatin voorzichtig uit de vorm. Voor het serveren, hak de dragon en bieslook fijn en meng ze met de crème fraîche. Serveer de tarte tatin lauwwarm en garneer met een lepel crème fraîche. Geniet van dit heerlijke gerecht!