-->

Bietenlasagne

Bietenlasagne door chef Merel Nolet voor de oprichting van de bietenclub.

Voorbereiding: 1 uur // Kooktijd: 50 minuten

Porties: 4-6 personen

Ingrediënten

Bietensaus

  • 1 gele ui, gesnipperd
  • 3 stengels bleekselderij, fijngehakt
  • 1 grote of 2 kleine wortels, geraspt
  • 1 pakje gekookte bietjes (500 gram)
  • 1 citroen (sap + rasp)
  • Paar takjes tijm
  • Boter of olie om in te bakken
  • Zout en peper

Bechamelsaus

  • 1 gele ui, geschild en in kwarten
  • 2 kruidnagels
  • 1 blaadje laurier
  • Snuf nootmuskaat
  • 600 ml (amandel)melk
  • 50 gram (plantaardige) boter
  • 50 gram bloem
  • 50-75 ml (soja)room (plus extra om de lasagne af te maken, zie hieronder)

Lasagne bouwen

  • ¾ pakje (vegan) feta
  • 50 gram walnoten
  • 1 pak lasagnevellen
  • Scheutje (soja)room

Bereiding

Bietensaus 

  1. Bak de ui, bleekselderij en wortel in de boter of olie op middelhoog vuur, tot de ui glazig en een beetje gebruind is. Rits de tijm van de takjes en bak ook de blaadjes even mee.
  2. Pureer de rode bieten (incl. het sap in de verpakking) met een blender of staafmixer tot een dikke puree. Voeg eventueel wat water toe om het pureren makkelijker te maken, maar niet teveel! Je wil geen waterige saus.
  3. Voeg de puree toe aan de pan, verwarm kort door en maak op smaak met citroensap, citroenrasp, zout en peper.

Bechamelsaus 

  1. Doe de (amandel)melk, ui, kruidnagel, laurier en nootmuskaat in een steelpan en verwarm. Zet het vuur uit zodra het kookpunt is bereikt en laat minstens 30 minuten trekken. Proef of de smaak sterk genoeg is en giet de melk door een zeef. De melk bewaar je, de rest gooi je weg.
  2. Smelt de boter in hetzelfde steelpannetje en voeg de bloem toe. Bak de bloem al roerend met een pollepel 1 tot 2 minuten tot de structuur wat korreliger wordt. Voeg beetje bij beetje de melk toe en blijf roeren met de pollepel. Het mengsel zal telkens weer indikken waardoor de klontjes verdwijnen. Roer op het laatst de room erdoorheen en maak de saus op smaak met peper en zout.

Lasagne bouwen

  1. Breek de walnoten in stukjes en rooster ze goudbruin in een koekenpan.
  2. Verkruimel de feta
  3. Bouw in een ovenschaal de lasagne als volgt op: bietensaus, lasagnevellen, bietensaus, walnoten + feta, bechamel, lasagnevellen, bietensaus, etc.
  4. Eindig met een laag bechamelsaus en giet er nog een scheutje room over, waarmee je de bechamelsaus met de achterkant van een lepel een beetje insmeert. Dit voorkomt uitdroging in de oven en zorgt voor een mooi glimmende bovenkant.
  5. Bak de lasagne op 180-200 graden (afhankelijk van je oven en de ovenstand) in zo’n 40 – 50 minuten goudbruin.